Mange løbere bliver ramt af ondt i hoften

Generelt kan der være mange årsager til, at man får ondt i hoften. Mange oplever dog, at hofteskader opstår i forbindelse med sport, der kræver hurtige accelerationer og mange gentagelser. 

Denne type skade er ofte vedvarende og kræver behandling, da det tit er grunden til, at sportsfolk ikke vender tilbage til deres sport. 

Her på siden kan du læse mere om de typiske hofteskader, som enten kan opstå akut eller komme snigende over tid. Hver 10. danske løber døjer med hoftesmerter, men du kan heldigvis sætte ind med effektiv behandling, hvis du oplever ondt i hoften. 

Hvad kendetegner ondt i hoften?

Hvis du har ondt i hoften, vil smerterne ofte komme til udtryk under aktiviteter i hverdagen, når du går, løber eller sidder for længe i den samme stilling. Smerterne kan generelt beskrives som værende dybe, skarpe eller murrende. 

Bevægeligheden i hoften påvirkes således, at hofteleddet har svært ved at bøje, rotere indad eller strække. Smerter kan skyldes skader på alt fra brusk, knogler og muskler til nerver og sener. 

Forneden kan du se oversigt over de fem mest hyppige årsager til hofteskader. 

Knoglebrud

Et knoglebrud er den mest akutte hofteskade. Du kan enten brække hoftebenet eller lårbensknoglen. I langt de fleste tilfælde er det ældre, som brækker hoften, men det kan også ske for unge ved pludselige og kraftfulde skader på benet. 

Du vil opleve smerter ved den mindste bevægelse, og dit ben kan være dislokaliseret. Dette kræver akut undersøgelse på skadestuen. 

Stressbrud

Denne hofteskade ses ofte, når hoften har været overbelastet over længere tid. Skaden er kendetegnet ved små brud ved lårbensknoglens hoved. Et stressbrud skyldes gentagne bevægelser og ses ofte hos løbere, som kommer til udtryk, når du løber eller ved tryk. 

Hofteimpingement

Denne skade sker, når kanten af brusken i hoften bliver klemt inde. Hvis der sker forandringer eller skader på denne del af hoften, giver det smerter ved bøjning og rotation af hofteleddet. 

Tilstanden rammer især yngre personer og kan skyldes medfødte deformiteter i knoglerne.

Betændelse i slimsækkene omkring hoften

Når hoften bliver udsat for gentagne bevægelser og overbelastning, kan det skabe betændelse i de slimsække, der sidder på foran og på siden af hoften. 

Når der går betændelse i disse slimsække, vil området hæve op og gøre ondt. Du vil opleve smerter på ydersiden af hoften og foran. Smerterne kan også gå ned langs låret. 

Slidgigt i hoften

Hofteartrose kommer gradvist over tid, mens hoftebrusken bliver slidt. I Danmark har 90 procent af personer over 65 år en form for slidgigt i hoften. 

Smerterne vil opleves i lysken og på siden af låret. I starten kommer smerter ved belastning, men udvikler sig til at komme ved hvile og om natten. 

Behandling af ondt i hoften

Hvis du har ondt i hoften, og smerterne ikke er akutte som ved et knoglebrud, kan det have en lindrende effekt med osteopatisk behandling. 

Her bliver årsagen til smerterne undersøgt, hvor behandleren vil afklare, hvilken struktur der giver smerterne. Det kan være muskler, led, knogler eller nerver, som er roden til smerterne. 

Herefter bliver der foretaget en helhedsorienteret undersøgelse for at finde årsgen til hoftesmerterne. Når årsagen er afklaret, påbegyndes der genoptræning af hoften, så problemet ikke vender tilbage og bliver kronisk.