Drikkevand

Et af de absolut vigtigste elementer i vores liv som mennesker, er adgangen til rent drikkevand. I Danmark er vi utroligt priviligerede, da vi her har rent drikkevand i hele landet. Langt størstedelen af alle private hjem har adgang til rent drikkevand, og perspektiverer man dette til udlandet, bliver det blot understreget, hvor priviligerede vi er i Danmark og store dele af Europa.

For at holde drikkevandet rent, er vandværker essentielle. Dem har vi en masse af i Danmark, hvilket er med til at sikre, at vi fortsat kan drikke vand fra hanen uden at skulle tænke over, om hvorvidt det er rent eller ej.

Hvordan fremstilles drikkevand?

Det er et utroligt spændende emne at dykke ned i. Vi har herunder forsøgt at give dig et indblik i, hvordan grundvand bliver til det rene drikkevand, vi i dag nyder dagligt. Derudover har Miljø- og Fødevareministeriet skrevet denne guide om fremstillingen af drikkevand. Ønsker du at blive klogere indenfor området, så anbefaler vi bestemt, at du tager et nærmere kig på denne side.

For at forklare det ganske simpelt, så pumpes der grundvand op fra undergrunden. Dette vand bliver herefter bearbejdet hos vores vandværk, som derved sørger for, at drikkevandet bliver rent. Helt konkret går et vandværk ind og dels ilter og dels filtrerer vandet.

Ofte kan det være nemmere at visualisere, hvordan processen er, hvis man får lov til at se det på en video. Derfor har vi fundet ovensående video frem til dig, som ønsker at blive dygtigere indenfor transformationen af grundvand til drikkevand.

Hvorfor er drikkevand vigtigt?

Vi mennesker lever, fordi vi (bl.a.) kan drikke vand. Dette vand skal dog være drikkeligt, for ellers kan vores krop ikke tåle vandet. Netop derfor er det ekstremt vigtigt, at vi i Danmark (og resten af verdenen) har ordentligt drikkevand, der er renset for diverse skadelige bakterier.

Du kender det sikkert godt. Efter en lang tur på cykel eller en god lang løbetur, så er der behov for vand. Det er bestemt ikke unormalt, at vi som mennesker drikker mange liter vand dagligt – det er sågar en anbefaling fra eksempelvis Herlev Hospital.

Der er derfor ikke nogen tvivl om, at rent drikkevand fra hanen er et absolut must for, at vi som mennesker fungerer optimalt.